Titel: Mot "mostörda".

Meddelare:  Nordlund  År: 1936

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Djupröra

Har ett kreatur blivit modstulen skall man läsa följande bön: Jesus gick sig vägen fram. Då mötte han ett kokreatur (3 stället på kokreatur säger man det djur vid namn som vid varje tillfälle kan komma fråga, häst, gris, kalv m.m.) som gick och grät. Då frågade Jesus: - Vad gråter du mitt kokreatur? - Jag har mött en vederstygglig människa, som har tagit av mig makt och mod. Men med Guds sons blod skall ej giva dig mod och ställa denna människa vid vägen, även tre jordfasta stenar på en sjö, som brinner med eld och svavel. Där ska du bo, och där ska du ro så länge som himmelens stjärnor svara, med tre namnen: Gud Fader,Son och den Helige Ande.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 30. Husdjurens skydd och sjukdomar, bd 5, s. 821-822.